Hoe PIM-software jouw product catalogus optimaliseert

Door Peter Dinsdag 18 juli 2023 3 minuten

Centralisatie van productgegevens en automatisering van dataverrijking

PIM-software optimaliseert jouw productcatalogus door centralisatie van productgegevens, automatisering van dataverrijking en verbetering van de kwaliteit en consistentie van de gegevens. Dit biedt een aantal belangrijke voordelen voor jouw webshop en bedrijf als geheel.

Centralisatie van productgegevens heeft als voordeel dat alle informatie over een product op één plek wordt bewaard en eenvoudig te raadplegen is. Dit maakt het beheer van productinformatie efficiënter en vermindert het risico op fouten en inconsistenties. Bovendien leidt dit tot een snellere time-to-market, omdat productinformatie sneller geüpdatet en gedeeld kan worden.

Automatisering van dataverrijking heeft als voordeel dat het proces van het toevoegen van informatie aan productgegevens veel sneller en efficiënter verloopt. Bijvoorbeeld door het automatisch toevoegen van afbeeldingen, beschrijvingen en specificaties. Hierdoor wordt de kwaliteit en consistentie van productgegevens verbeterd en kan de webshop nog beter worden geoptimaliseerd voor zoekmachines.

Verbetering van de kwaliteit en consistentie van de gegevens

Verbetering van de kwaliteit en consistentie van de gegevens heeft als voordeel dat de productcatalogus beter gestructureerd is en de informatie betrouwbaarder is. Hierdoor kan de webshop beter worden geoptimaliseerd voor zoekmachines en kan de klanttevredenheid worden verhoogd. Dit kan leiden tot een grotere verkoop en een betere reputatie van het bedrijf.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die gebruik maken van PIM-software, een snellere time-to-market ervaren. Zij ervaren een verbetering in de kwaliteit en consistentie van productgegevens en een grotere verkoop. PIM-software helpt bij het beheren van productinformatie, waardoor bedrijven kunnen groeien en de online verkoop kunnen maximaliseren.

Tools om problemen in je catalogus te voorkomen of te verhelpen

Een PIM systeem kan voorspellen of er ontbrekende productinformatie in de catalogus is door het gebruik van diverse controles en analyse-tools. Deze tools kunnen onder andere de volgende dingen doen:

  • Datacontrole: Hierbij worden de productgegevens gecontroleerd op compleetheid, consistentie en juistheid. Als er ontbrekende informatie wordt gedetecteerd kan de PIM-software een melding geven of automatisch een formulier genereren waar de ontbrekende informatie kan worden ingevuld.
  • Data analyse: Hierbij worden de productgegevens geanalyseerd op basis van bepaalde criteria zoals categorie, merk of prijs. Als er een afwijking wordt gedetecteerd, kan de PIM-software een melding geven of automatisch een formulier genereren waar de ontbrekende informatie kan worden ingevuld.
  • Data validatie: Hierbij worden de productgegevens gecontroleerd op basis van specifieke regels. Als er ontbrekende informatie wordt gedetecteerd, kan de PIM-software een melding geven of automatisch een formulier genereren waar de ontbrekende informatie kan worden ingevuld.
  • Machine learning: door middel van Machine learning technieken kan een PIM systeem ook ontbrekende informatie voorspellen door het analyseren van de informatie die er wel is en de historische data die al beschikbaar is.
    Dit kan een grote hulp zijn bij het invullen van ontbrekende informatie.

Door middel van deze controles en analyse-tools kan een PIM systeem voorspellen of er ontbrekende productinformatie in de catalogus is en deze informatie automatisch verzamelen of aan de gebruiker melden zodat deze de ontbrekende informatie kan toevoegen.

Samenwerken in een PIM systeem en hoe dit de informatie verbeterd

Samenwerking in een organisatie kan de productinformatie in een PIM systeem verbeteren omdat het een aantal belangrijke voordelen biedt voor het beheer van productinformatie.

  • Centralisatie van kennis: Wanneer verschillende afdelingen en medewerkers samenwerken, wordt er kennis gedeeld en gecentraliseerd. Dit maakt het mogelijk om de meest recente en accurate informatie te verzamelen en te delen. Dit leidt tot een betere kwaliteit en consistentie van productinformatie.
  • Versnelde tijd-to-market: Samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie kan leiden tot een versnelde tijd-to-market, omdat er een efficiëntere en snellere communicatie is. Hierdoor wordt de tijd die nodig is om informatie te verzamelen, te verrijken en te delen verkort.
  • Verhoogde efficiëntie: Samenwerking kan leiden tot een verhoogde efficiëntie, omdat er meer mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het verzamelen en verrijken van productinformatie. Dit vermindert de werkdruk en verhoogt de productiviteit.
  • Verhoogde klanttevredenheid: Samenwerking in een organisatie kan leiden tot een verhoogde klanttevredenheid, omdat er meer mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het controleren en updaten van productinformatie. Hierdoor worden fouten en onjuistheden in de informatie sneller opgemerkt en opgelost. Dit leidt tot een betere kwaliteit van de productinformatie en een betere ervaring voor de klant.
  • Verhoogde zoekmachine optimalisatie: Samenwerking in een organisatie kan leiden tot een verhoogde zoekmachine optimalisatie, omdat er meer mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het optimaliseren van de productinformatie voor zoekmachines. Hierdoor wordt de webshop beter gevonden door zoekmachines en kan de verkoop worden verhoogd.

Uit onderzoek blijkt dat organisaties die zowel intern als extern samenwerken bij het beheer van productinformatie een grotere verkoop en een betere reputatie ervaren. Samenwerking helpt bij het verzamelen, verrijken en delen van productinformatie, waardoor bedrijven kunnen groeien en de online verkoop kunnen maximaliseren.

In de volgende blog post leggen we uit hoe professionele content hier een bijdrage aan levert.

Wil je ook op de hoogte blijven van onze laatste blogs? Schrijf je dan in!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe blog posts! Schrijf je in en ontvang een melding bij nieuwe posts. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Topwave

Chris Lebeaustraat 4

7425 RG Deventer


+316 33 360 660

hallo@topwave.nl


KvK nr: 73438286

BTW nr: NL001798815B38