Hoe een PIM de naleving van wet- en regelgeving in de retail verbetert

Door Peter Maandag 1 mei 2023 4 minuten

Waarom is naleving van wet- en regelgeving belangrijk in de retail

In de retailindustrie is naleving van wet- en regelgeving van groot belang. Er zijn tal van wetten en regelgevingen waar retailers aan moeten voldoen, zoals de wet op de handelspraktijken, de wet op de consumentenbescherming en de wet op de productveiligheid. Als deze wetten en regelgevingen niet worden nageleefd, kan dit leiden tot boetes, sancties en zelfs gerechtelijke vervolging.

Maar naleving van wet- en regelgeving gaat verder dan alleen het voorkomen van boetes. Het is ook van belang voor het beschermen van de consument en het behouden van een positief imago voor het bedrijf. Consumenten verwachten dat de producten die zij kopen veilig zijn en dat de informatie die wordt verstrekt correct is. Daarom is het van groot belang dat retailers proactief controleren op de naleving van wet- en regelgeving om ervoor te zorgen dat hun producten en informatie voldoen aan deze verwachtingen.

Een productinformatie management (PIM)-systeem kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de naleving van wet- en regelgeving door het efficiënter beheren van productgegevens en het proactief controleren op compliance. In de volgende hoofdstukken zullen we verder ingaan op hoe een PIM kan helpen bij de naleving van wet- en regelgeving.

Hoe een PIM bijdrage levert aan de naleving van wet- en regelgeving

Een PIM helpt bij de naleving van wet- en regelgeving door middel van verschillende methoden, waaronder:

  • Productinformatie correct presenteren: Een PIM stelt je in staat om productgegevens efficiënt te beheren en te standaardiseren. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over inconsistentie en dat productgegevens altijd correct zijn. Dit vermindert het risico op fouten in productgegevens en helpt bij het naleven van wetten en regelgevingen die vereisen dat productinformatie correct wordt gepresenteerd.
  • Proactief controleren van productgegevens: Een PIM stelt je in staat om productgegevens eenvoudig te controleren en bij te werken, zodat je er zeker van bent dat productgegevens altijd up-to-date zijn. Dit helpt je ook bij het proactief controleren op wet- en regelgeving, zoals de wet op de productveiligheid, die vereist dat producten veilig zijn voor gebruik.
  • Versimpeling van compliance-processen: Door de productgegevens te centraliseren en te standaardiseren, wordt het compliance-proces vereenvoudigd. Dit zorgt er voor dat je minder risico loopt met boetes of sancties als gevolg.

Een PIM is een belangrijk hulpmiddel voor de retail industrie voor de naleving van wet- en regelgeving. Door productgegevens correct te presenteren, proactief te controleren en het vereenvoudigen van compliance-processen.

Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw PIM-implementatie bijdraagt aan de naleving van wet- en regelgeving

Een productinformatie management (PIM) systeem kan bijdragen aan de naleving van wet- en regelgeving door middel van verschillende functies en technologieën. Hieronder staan enkele manieren waarop een PIM systeem kan helpen bij de naleving van wet- en regelgeving:

  • Data governance: Een PIM systeem kan beleidsregels en werkstromen implementeren om ervoor te zorgen dat productinformatie correct en consistent is en dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot deze informatie.
  • Valideren en verrijken van data: Een PIM systeem kan gebruikt worden om productinformatie te valideren en te verrijken. Zo kan een systeem bijvoorbeeld de invoer van velden verplichten of het controleren van de juistheid van barcodes.
  • Automatisch genereren van etiketten en labels: Een PIM systeem kan automatisch etiketten en labels genereren die voldoen aan de vereisten van wet- en regelgeving. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij voedingsmiddelen waar specifieke informatie verplicht is op de verpakking.
  • Audit trails: Een PIM systeem kan een audit trail bijhouden die aantoont wie wanneer welke wijzigingen heeft aangebracht in de productinformatie. Dit kan van belang zijn voor de naleving van wet- en regelgeving omdat het aantoont dat de juiste personen verantwoordelijk zijn voor de informatie.
  • Integratie met andere systemen: Een PIM systeem kan geïntegreerd worden met andere systemen, zoals ERP of e-commerce platforms, om ervoor te zorgen dat de juiste productinformatie wordt gebruikt op verschillende kanalen. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij de naleving van wet- en regelgeving rondom productveiligheid of reclame.

Het is belangrijk om te onthouden dat een PIM systeem alleen een hulpmiddel is en dat de verantwoordelijkheid voor de naleving van wet- en regelgeving bij de organisatie zelf ligt. Er zal dus ook regelmatig moeten worden geëvalueerd of de implementatie van het PIM systeem daadwerkelijk bijdraagt aan de naleving van wet- en regelgeving.

Tips om te voldoen aan wet en regelgeving

Nu je weet hoe een PIM kan helpen bij het verbeteren van de naleving van wet- en regelgeving, is het belangrijk om te weten hoe je ervoor kunt zorgen dat een PIM-implementatie effectief is. Hier zijn een paar tips om te helpen bij het zorgen dat een PIM-implementatie succesvol is:

  • Maak gebruik van professionele hulp: Sommige PIM-implementaties kunnen erg complex zijn. Het is daarom verstandig om professionele hulp in te schakelen zodat de juiste informatie op de juiste plek komt te staan.
  • Betrek het team: Betrek het team in het proces van een PIM. Dit helpt bij het creëren van buy-in en zorgt ervoor dat het team begrijpt hoe het PIM systeem werkt en hoe het hen kan helpen bij het verbeteren van de naleving van wet- en regelgeving.
  • Maak gebruik van automatische controle- en validatie-tools: Een PIM biedt over het algemeen een automatische controle- en validatie mogelijkheid die helpt bij het naleven van wet en regelgeving. Gebruik deze tools om er zeker van te zijn dat de productgegevens altijd voldoen aan de vereisten van wetten en regelgevingen.
  • Test en verbeter: Test en verbeter de PIM-implementatie. Dit helpt bij het identificeren van knelpunten en bij het maken van verbeteringen.

Met de juiste planning, scope, team en tools, kan je een PIM-implementatie op een overtuigende manier laten bijdragen aan de naleving van wet- en regelgeving. Door regelmatig te blijven werken aan het optimaliseren van de PIM-oplossing zal je zeker zijn van de voordelen die het kan bieden voor de groei en efficiëntie van de retailorganisatie.

Wil je ook op de hoogte blijven van onze laatste blogs? Schrijf je dan in!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe blog posts! Schrijf je in en ontvang een melding bij nieuwe posts. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Topwave

Chris Lebeaustraat 4

7425 RG Deventer


+316 33 360 660

hallo@topwave.nl


KvK nr: 73438286

BTW nr: NL001798815B38