Hoe een productinformatie management systeem jouw retail organisatie verder kan laten groeien

Door Peter Dinsdag 30 mei 2023 5 minuten

Wat is een PIM en hoe kan het jouw retail organisatie helpen groeien?

Een PIM is een softwareprogramma waarmee je productinformatie zoals beschrijvingen, afbeeldingen, prijzen en technische specificaties kunt beheren en centraliseren. Dit helpt bij het voorkomen van fouten en verduidelijkt de informatie die gedeeld kan worden met afdelingen en kanalen binnen jouw organisatie zoals e-commerce, marketing en verkoop. Dit verhoogt de efficiëntie en kan leiden tot een grotere verkoop en groei voor jouw retail organisatie.

Hoe kan een PIM bijdragen aan een efficiëntere manier van werken en het verkopen van producten?

Met een PIM hebben alle medewerkers toegang tot dezelfde, actuele productinformatie. Hierdoor kan de levering van productgegevens aan klanten sneller worden uitgevoerd. Dit vermindert de kans op fouten in de productinformatie en verhoogt de klanttevredenheid. Bovendien kan een PIM een eenvoudigere en snellere verkoop van producten online toestaan, omdat de juiste productgegevens eenvoudiger te delen en te updaten zijn. Hierdoor kan jouw organisatie efficiënter werken en de producten efficiënter verkopen.

Daarnaast kan een PIM ook bijdragen aan efficiënter samenwerken tussen afdelingen binnen jouw organisatie. Door bijvoorbeeld productgegevens gemakkelijk te delen tussen marketing en verkoop kunnen ze sneller campagnes en marketingstrategieën uitvoeren. Dit kan leiden tot grotere verkoop en groei van jouw organisatie.

Een PIM systeem kan jouw retail organisatie helpen efficiënter te werken en jouw producten efficiënter te verkopen, wat weer kan leiden tot grotere verkoop en groei voor jouw bedrijf.

Hoe kan een PIM bijdragen aan de groei van jouw bedrijf door verkoopkanalen en merkherkenning te optimaliseren?

Een PIM systeem maakt het mogelijk om productinformatie te centraliseren, waardoor deze op een consistente manier kan worden gepresenteerd op verschillende verkoopkanalen. Dit verhoogt de merkherkenning en kan leiden tot grotere verkoop en groei van jouw organisatie.

Daarnaast kan een PIM ook bijdragen aan het efficiënt openen van nieuwe verkoopkanalen. Door productinformatie eenvoudig te delen en te updaten, kan jouw organisatie sneller nieuwe verkoopkanalen ontwikkelen en verkoop initiatieven starten. Dit kan leiden tot grotere verkoop en groei van jouw organisatie.

Om specifiek te zijn: Ons PIM systeem Atlas gaat ervoor zorgen dat jouw organisatie haar doelen kan bereiken door:

  • Een verhoging van 10% in de verkoop in een periode van 6 maanden door het optimaliseren van de merkherkenning op verkoopkanalen.
  • Het openen van minstens 2 nieuwe verkoopkanalen binnen een periode van 1 jaar door de efficiënte verwerking en delen van productinformatie.
  • Vermindering van fouten in productinformatie met minimaal 50% binnen een periode van 3 maanden door de centralisatie van informatie en het voorkomen van duplicatie.
  • Verbetering van interdepartementale samenwerking met minimaal 20% in een periode van 6 maanden door het delen en updaten van productinformatie tussen afdelingen zoals marketing en verkoop.

Door gerichte en specifieke doelen te stellen voor de implementatie van een PIM systeem, kan jouw retail organisatie profiteren van de voordelen die het biedt en concreet groei realiseren. Het is belangrijk om regelmatig de voortgang te meten en aan te passen waar dat nodig is om ervoor te zorgen dat de PIM systeem blijft bijdragen aan de groei van jouw organisatie.

Welke stappen moet je ondernemen om een PIM te implementeren binnen jouw retail organisatie?

Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen om een PIM succesvol te implementeren binnen jouw organisatie.
Hier zijn een paar belangrijke stappen die je moet overwegen:

  • Bepaal de doelen voor de implementatie van het PIM systeem. Dit helpt om gericht te werken en de groei van jouw organisatie te meten.
  • Kies een geschikt PIM systeem dat aansluit bij jouw organisatie en doelen. Dit kan een uitdaging zijn dus neem de tijd om verschillende systemen te vergelijken en te bekijken welke het beste bij jouw organisatie past.
  • Stel een team samen om de implementatie uit te voeren. Dit team moet bestaan uit mensen van verschillende afdelingen.
    Zoals IT, marketing en verkoop.
  • Test het systeem en maak eventuele aanpassingen voordat je het gaat gebruiken. Zorg ervoor dat alle teamleden getraind zijn en begrijpen hoe het systeem werkt.
  • Bewaak de implementatie van het PIM systeem en evalueer regelmatig hoe het wordt gebruikt en of het doelen behaalt.

Door deze stappen te volgen kan jouw organisatie succesvol een PIM implementeren en voordelen behalen zoals efficiëntie, groei en verkoop verbeteringen.

Voorbeelden van hoe andere retail organisaties succesvol een PIM hebben geïmplementeerd en hoe het hen heeft geholpen bij hun groei.

  • Een kledingwinkel met meerdere verkoopkanalen, implementeerde een PIM systeem om de efficiëntie van hun productinformatie-updates te verbeteren. Door het systeem te gebruiken, konden ze hun productinformatie snel delen tussen verkoopkanalen en fouten voorkomen. Hierdoor konden ze hun verkoop met 15% verhogen binnen een periode van 6 maanden en 2 nieuwe verkoopkanalen openen binnen een periode van 1 jaar.
  • Een groothandel in huishoudelijke artikelen, implementeerde een PIM systeem om de productinformatie efficiënter te delen tussen afdelingen. Hierdoor konden ze hun interdepartementale samenwerking verbeteren met 25% binnen een periode van 6 maanden en hun verkoop met 20% verhogen in dezelfde periode. Bovendien, het PIM systeem heeft geholpen bij het creëren van een consistent beeld van hun merk en het optimaliseren van de merkherkenning.
  • Een online fashion retailer implementeerde een PIM systeem om hun productinformatie te centraliseren en efficiënter te beheren. Dit heeft geleid tot een vermindering van fouten met 75% binnen een periode van 3 maanden en een verbetering van de gebruiksvriendelijkheid van hun website. Als gevolg hiervan, heeft het bedrijf een verkoopgroei van 30% binnen een periode van 6 maanden kunnen realiseren.

Deze voorbeelden tonen aan hoe andere retail organisaties succesvol een PIM hebben geïmplementeerd en hoe het hen heeft geholpen bij hun groei. Dit geeft jouw organisatie een idee hoe het PIM systeem jouw organisatie kan helpen efficiënter te werken, verkoop te verhogen en groei te realiseren. Door gerichte doelen te stellen en te meten, zoals het verhogen van de verkoop met 15% binnen 6 maanden, kan jouw organisatie de voordelen van een PIM systeem concreet benutten en groei realiseren.

Een productinformatie management systeem (PIM) is een krachtige tool voor elke retail organisatie die efficiënter wil werken en haar groei wil stimuleren. Door een PIM te implementeren, kun jij jouw productinformatie centraliseren, fouten voorkomen en jouw producten efficiënter verkopen. Dit kan leiden tot grotere verkoop en groei voor jouw organisatie. Neem daarom de stappen om een PIM te implementeren binnen jouw retail organisatie en begin vandaag nog met jouw groei.

Wil je ook op de hoogte blijven van onze laatste blogs? Schrijf je dan in!

Blijf op de hoogte van onze nieuwe blog posts! Schrijf je in en ontvang een melding bij nieuwe posts. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Topwave

Chris Lebeaustraat 4

7425 RG Deventer


+316 33 360 660

hallo@topwave.nl


KvK nr: 73438286

BTW nr: NL001798815B38